Állj! Írj, üzenj, szólj!
 
Hirdetés
 
A Szociális és Jogi Iroda elköltözött
Reflexiók
2010. szeptember 01. szerda, 13:10

Tisztelt Olvasó!

 

A Mo.i Roma Parlament 2000-ben fogadta be a Fõvárosi Romano Kher-Cigány Ház Szociális és Jogi Irodáját. Azért döntött így Zsigó Jenõ, a szervezet elnöke, mert a Cigány Házat a XV. kerületi város peremén található, nehezen megközelíthetõ és mind ügyfélfogadásra, mind rendezvények lebonyolítására alkalmatlan Énekes úti épületbõl 10 év alatt sem helyezte megfelelõ körülmények közé a Fõvárosi Önkormányzat.

 

Ugyanilyen meggondolásból adott otthont ugyancsak 2000-tõl a Roma Parlament Harlem Színpada a Cigány Ház mûvészeti programjainak, a Balázs János Galéria pedig a Cigány Ház képzõmûvészeti közgyûjteményét és a nyári alkotótáborokban készült képeket bemutató cigány képzõmûvészeti kiállításoknak. 

 

Néhány év múlva a Roma Parlament raktárait is átengedte a képzõmûvészeti alkotások, az irodalmi, zenei és egyéb kiadványok tárolásához az intézménynek és gondoskodott azok õrzésérõl.

 

Ugyancsak hozzájárult a Roma Parlament ahhoz is, hogy a Cigány Ház minden hónapban a Roma Parlamentben találkozhasson ösztöndíjasaival.

 

A Roma Parlament 2000-tõl 2009-ig ingyen, térítés nélkül adta a helységeket, az áramot, a gázt, a vizet, a villanyt, az internetet és a telefont. 2009-tõl a Cigány Ház jelképes térítési díjat fizetett, amely soha sem érte el az irodai infrastruktúra tényleges költségeit. 

 

Ebben az idõszakban a Szociális és Jogi iroda ügyfélköre háromszázszorosára növekedett. A Cigány Ház mûvészeti programjainak száma is megsokszorozódott azzal, hogy ingyen állt az intézmény rendelkezésére a fõvárosi közönség által a roma programjairól már ismert Harlem színpad 150 fõs színházterme és a Balázs János Galéria 60 fõs befogadóképességû kiállítóterme a kiszolgáló helyiségekkel együtt.

 

Szeptember 1-vel ez az állapot megszûnik.

 

Az elmúlt év végével a Cigány Ház és a Napház összevonásával megalakított Fõvárosi Roma Oktatási és Mûvészeti Központ (FROKK) vezetõje a Szociális és Jogi Irodát visszaköltözteti a XV. kerületi város peremi Énekes utcába. Ellátatlanul marad az Iroda ügyfélköre, hiszen nem csak az odautazás idõigényes és körülményes, hanem az ügyfélfogadás feltételei sem adottak.  A Harlem Színpadon és a Balázs János Galériában sem lesznek továbbiakban FROKK programok.

 

A Cigány Ház 20 éves történelmében részletes kronológiája van annak, hogyan próbálta peremre szorítani a cigány intézményt a fenntartó fõváros, hol megszüntetéssel fenyegetve, hol „csak” lassú ellehetetlenítéssel. Elõször fordul elõ, hogy az intézmény vezetõje taszítja peremre az intézményt. A FROKK székhelyének tervezett átalakítása a Szentkirályi utcában még el sem kezdõdött. A fõvárosi cigányság ügyeinek vitele azonban a FROKK fennállásának 9 hónapja alatt visszakerült a város peremére.

 

Most a saját akaratából.

 

Ügyfeleink a Szociális és Jogi Irodával a www.frokk.hu honlapon, a 306 68 12, ill. 06 70 322 35 78-es telefonszámon és a Budapest, XV. ker. Énekes út 10 /b alatti helyszínen tarthatják a kapcsolatot.

 
Qweb Internet Technolgia