Roma Parlament tiltakozás és per a rasszista tüntetések miatt

Tiltakozás és Per a rasszista demonstrációk miatt

A tiltakozás anyaga

Tiltakozás része:

https://www.facebook.com/100000007694759/videos/1690402398130015?idorvanity=359625137464212

A Mi Hazánk Mozgalom és annak félkatonai szervezete rendszeresen terrorizálja a hazai roma közösségeket és a békeszerető magyar állampolgárokat: a közösségsértő „cigánybűnözés”sel közveszéllyel riogat és uszító propagandát folytat. Toroczkai és társai legutóbb, az augusztus 16-án, halállal végződött békéscsabai incidensről állította, hogy „cigánybűnözés” történt, gyanúsítottjáról pedig, hogy cigány. Nem foglalkozva azzal sem, hogy az elkövető nemcigány!
A Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom feljelentést tett közveszéllyel fenyegetés és közösség elleni uszítás megalapozott gyanújával.
A szélsőséges párt és annak félkatonai szervezete augusztus 29-ére tüntetést szervezett a Venyige utcai börtön elé, hogy újra hangot adjon cigányságellenes uszító propagandájának.
Felháborító és aggodalmainkat tovább növelő tény, hogy a magyar rendőrség a párt nyílvánvaló alkotmányellenes céljai ellenére ezúttal is tudomásul vette Toroczkaiék akcióját.
Ez ellen kíván protestálni a roma mozgalom, egy órával a cigányellenes párt demostárciója előtt, augusztus 29-én, du. 5 órakor a Belügyminisztérium épülete előtt, a Széchenyi téri Deák Ferenc-szobor tövében.
Kérjük a velünk egyetértő szervezett közösségeket, hogy osszák meg, és csatlakozzanak Felhívásunkhoz, legyünk minél nagyobb számban jelen a Széchenyi téren, hogy nyomatékot adjunk követeléseinknek.
Csatlakozó szervezetek:
– Tanítanék Mozgalom, képviseli: Törley Kata
– CIVIL BÁZIS, elnök: Horgas Péter
– Pest Megyei Roma Szervezet (elnök: Oláh József Pöli) 

Kattints a képre és gyere az eseményre
Roma Parlament tiltakozás és per a rasszista tüntetések miatt

Per anyaga

FELJELENTETTÜK TOROCZKAIT ÉS TÁRSAIT

Polt Péter Legfőbb Ügyész részére
Budapest, Markó u. 16. Tárgy: feljelentés
1055
Tisztelt Legfőbb Ügyész úr!
Alulírott, Horváth Aladár, mint a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom (bejegyező határozat: 11.Pk.65.279/1991.; adószám: 19657655-1-42; székhelye: 1086 Budapest, Dankó u. 15., levelezési címe: 1082 Budapest, Üllői út 58.) hivatalos képviselője
feljelentést teszek
Toroczkai László parlamenti képviselő, A Mi Hazánk Mozgalom elnöke és ismeretlen tettesek ellen
Btk. 332. §-ába ütköző Közösség elleni uszítás és a Btk. 338. §-ába ütköző Közveszéllyel fenyegetés megalapozott gyanújával.
Kérem a Legfőbb Ügyész urat, szíveskedjen a szükséges intézkedéseket megtenni.
I. Történeti tényállás
A feljelentés tárgyát képező történeti tényállás lényege szerint 2021. június 14-én a Mi Hazánk Mozgalom tüntetést szervezett Monoron. A híradások Tüntetés a cigánybűnözés ellen Monoron (https://kuruc.info/r/2/229716/) címmel adtak hírt az eseményről.
Az eseményről a Jelen hetilap összefoglalót közölt a Youtube csatornán: Kampányüzemmódba kapcsolt a Mi Hazánk: újra vonulnak a „cigánybűnözés” ellen https://www.youtube.com/watch?v=WjZxOkiFBJU
A párt rendezvényén jelen volt annak félkatonai szervezete, a fekete egyenruhát viselő Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) is, annak vezetője László Attila a beszédében azt állította, hogy olyan információk birtokába jutott, hogy helyben, Monoron a cigányok titkos Facebook-csoportokban szervezkednek a magyarok ellen, konkrét merényletek kitárgyalásáig is eljutnak. László szerint ez belföldi terrorizmusnak is nevezhető.
Tyirityán Zsolt a Betyársereg vezetője továbbvitte a gondolatot: „Önvédelmet gyakorolhatunk, és ha kell, az erőszak jogán, mert az erőszakot egyedül az önvédelem legitimálja!”
Az utolsó szónok Toroczkai : „Szibériába, Oroszországba fognak kerülni, olyan államközi megállapodások keretében, amelyet a Mi Hazánk Mozgalom fog elősegíteni, és amelynek keretében a Fekete Delfinekhez hasonló börtönökbe fognak kerülni.”
Ezt a cselekményt további cigányellenes uszító, az állampolgárokban riadalmat keltő hangos provokáció követte.
2023. augusztus 18-án DEMONSTRÁCIÓ: ELÉG VOLT! RENDET AKARUNK! címmel került fel Toroczkai Youtube-csatornájára az alábbi videó:
Ebben a figyelemfelkeltő, demonstrációra felhívó videóban a pártelnök egy két nappal korábbi, emberhalállal végződött bűncselekmény elkövetőjét minősítette cigánynak, a cselekményt pedig cigánybűnözésnek.
A videó inkriminált részei:
„Egy cigány származású bűnöző gyilkolt, ismét,ezúttal Szabó Sándort, egy élsportolót ölt meg egy bűnöző, Békéscsabán. (…)
1:23-tól: „…A cigánybűnözés tombol, új erőre kapott – megváltoztak a népesedési viszonyok is -, most már Magyarországon általános jelenség, biztosak vagyunk benne, egyre rosszabb lesz a helyzet, ezért lépni fogunk: augusztus 29-én, demonstrációra hívunk mindenkit Budapestre, a Fővárosi Büntetésvégrehajtási Intézet Venyige utcai épülete elé. (…)
Őket gyakorlatilag likvidálni kell a társadalomból. Mindegy, hogy valahova bezárva tartjuk őket, vagy a halálbüntetéssel vonjuk ki őket, de a társadalmat meg kell tisztítani az ilyen parazitáktól, akik veszélyt jelentenek az utcán sétáló emberekre. (…)
Augusztus 29-e, aminek most az apropóját Szabó Sándor meggyilkolása adja, de valójában az az érdekes helyzet állt elő, hogy augusztus 29-e az a nap, amikor 1999. augusztus 29-én a zámolyi romák – ezen a néven híresültek el – meggyilkolták a csákvári fiatalembert. Ez volt az első olyan országos, sőt nemzetközi visszhangot kiváltó ügy . És sajnos utána nem kapták meg a méltó büntetésüket. (…) Kérjük, hogy a demonstráción való részvétellel, a nyomásgyakorlással, önök, ti is, támogassátok ezt a kezdeményezésünket, hanem ezt a napot innentől kezdve a cigánybűnözés áldozatainak emléknapjává kívánjuk nyilvánítani.”
Kóra Tamás Márió, a békéscsabai gyilkosság gyanúsítottja sem tagja az érdi roma közösségnek, ismereteink szerint ők sem tartják a közösséghez tartozónak önmagukat. (Ha történetesen cigány/roma lenne, az sem adnak senkinek jogot arra, hogy minden cigányt-romát bűnözőnek bélyegezzen, önérzetében megsértsen, társadalmi előbbrejutásában akadályozzon!) A cigányellenes uszító mondatok mellett az ártatlanság vélelmének alaptörvényi védelmének semmibe vételét is magukon hordozzák a parlamenti képviselő politikus nyilatkozatai.
Toroczkai és társait nem érdekli, hogy az elkövető „cigány származású” magyar vagy sem: 2020. május 28-án az Országos Roma Önkormányzat székháza előtt megtartott tüntetésükön is, amikor a hat nappal korábbi budapesti Erzsébet téri gyilkosság apropóján uszított a „cigánybűnözés” címszó alatt. Miután az elkövetőről kiderült, hogy erdélyi magyar volt, akkor úgy nyilatkozott, hogy ”ez nem antropológiai vagy faji kérdés, hanem szubkulturális kérdés, függetlenül attól, hogy kinek milyen színű a bőre” (https://www.youtube.com/watch?v=zMv4NxJr4a4&t=2s). Szerintük nincs jelentősége a szabad identitásválasztásnak, az etnikai eredetnek, ők döntik el, ki a cigány, és mely bűncselekmények tartoznak a „cigánybűnözés” alá.
E tárgykörben a magyar Parlament elnöke, Kövér László öt millió forintos büntetést szabott ki a szélsőséges párt alelnökére. Közleményében a következőt írta: „Az Országgyűlés 2023. május 22-i ülésnapján Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg”
Álláspontunk szerint Toroczkainak és társainak elkövetési magatartása a magyar parlamenten belül és azon kívül is szankcionálandó. Folytatólagosan elkövetett közösségsértő politikai kommunikációjuk nemcsak hangulatkeltő vagy akár sokkoló véleményközlés (18/2004.(V.25.) AB hat.), hanem olyan feszültséget gerjesztő magatartás, amely alkalmas arra, hogy emberek nagyobb tömegében a szenvedélyeket oly mértékben tüzelje fel, amely a gyűlölet kiváltására és ezzel a társadalmi rend és béke megzavarásához vezet (30/1992. (V.26.) AB határozat).
Aggodalmunk jogos: a 2008-2009-ben cigányok sérelmére elkövetett újnáci terrorcselekményeket – melynek hat halálos áldozata volt! – a Toroczkai párt elődje, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda cigányellenes médiaháborúja, uszító propagandája előzte meg.
A magyar állam, benne a magyar társadalom és annak cigány-roma magyar közösségei, elemi érdeke, hogy az újnáci pogrom ne ismétlődjön meg! A demokratikus jogállam felelőssége, hogy a jog és a nyilvánosság eszközeivel útját állja a gyűlölet pusztító folyamatainak.
Budapest, 2023. 08. 22.
Horváth Aladár
elnök
Tetszik, megosztom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük