Eseményeink

Roma Polgárjogi Mozgalom Eseményei

A Roma Café következő vendége két roma tudatú parlamenti képviselő: a párbeszédes Berki Sándor és a momentumos Lőcsei Lajos. Velük beszélget Horváth Aladár, a rendszerváltó parlament szabaddemokrata képviselője, majd a közönség: a képviselők „szűzbeszédéről”, a pártjuk politikai programjáról, az ellenzéki politizálás korlátairól, a NER-hez való viszonyukról, és nem utolsó sorban a roma közösségekkel, civil szervezetekkel tervezett, vagy folyó együttműködésükről.
roma parlamenti képviselők

https://www.facebook.com/events/866963018041043?ref=newsfeed

Fotó: Béli Balázs

 

Kedves Barátunk!
Örömmel tájékoztatunk, hogy a Roma Parlament képzőművészeti gyűjteménye (ötvenöt cigány festő, grafikus 239 db alkotása) négy és fél éves „raboskodás” után kiszabadulhat a Práter utcai pincebörtönből, ahová 2016. október 24-én hurcolta el a Tavaszmező utca 6. alatti székhelyünkre szemet vetett, és azt erőszakkal elfoglaló hatalom.
Józsefváros új vezetése 2021. március 31-től hat hónapra kedvezményesen bérbe adta a Kőfaragó u. 5. szám alatti galéria helyiséget. Itt fogjuk kiállítani a gyűjtemény reprezentatív anyagát, Szabadulás címmel. A megnyitó ünnepségre 2021. április 8-án, du. 18 órakor kerül sor. Az eseményen megemlékezünk az 50 évvel ezelőtt Londonban megtartott I. Roma Világkongresszusról, amelynek tiszteletére az ENSZ április 8-át a Roma kultúra világnapjává nyilvánította.
A megnyitóra szeretettel hívjuk és várjuk a roma képzőművészet és a polgárjogi mozgalom híveit és barátait – a vírusjárvány elővigyázatossága miatt elsősorban az online térbe: a Roma Parlament és a Józsefvárosi Önkormányzat Facebook-oldalán élő videofelvételen közvetítjük az eseményt.
Megnyitó előadásra kértük fel Bogdán János képzőművész-tanárt, köszöntőt mond Pikó András józsefvárosi polgármester. Szolnoki Csanya Zsolt Kitépett anyanyelvem című versét szavalja el, Horváth Balázs zongoraművész saját kompozíciót ad elő.
Az Egyesület elnöksége nevében:
Horváth Aladár
elnök
Az online megtartott esemény internetes elérhetősége: (utólag is megtekinthető)

https://www.facebook.com/events/523167395515647

Tetszik, megosztom!