Roma Parlament polgárjogi mozgalom 2021

Beszámolónk és terveink 2021-ből

Roma Parlament egyesület 2021.

 

A helyzet

Ez a munkaterv arra a többrétegű válságtömegre próbál polgárjogi választ adni, ami ma Magyarországon minden embert fojtogat, de leginkább a gettókba szorult romákat.

Három réteget észlelünk

  1. A koronavírus-járvány okozta egészségügyi és szociális krízis: munkanélküliség, a karantén, az élelmiszerhiány, a sok helyen jelentkező éhínség – humanitárius katasztrófával, társadalmi robbanással fenyegetnek. Irracionális pályára kerülhet a fölkorbácsolt, tehetetlen indulat: akár állami erőszakot vonva maga után. (lásd: TEK, katonaság megjelenése az utcákon, a stratégiai vállalatok élén)
  2. Jogállami krízis: a különleges fölhatalmazással a maradék szabadságjogok fölszámolása történik, nemhogy az ellenzék, de az egész Parlament törvényhozó, és kormányellenőrző szerepe lenullázódik; a szólásszabadság megszűnt, sőt a kritikus megszólalók akár börtönbe is kerülhetnek.
  3. Képviseleti válság. A legnehezebb helyzetben sorsára jutott a NER-en kívüli Magyarország: legnagyobb esélye annak van, hogy megszűnik az ellenzéki politikai képviselet és érdekvédelmi fórum. Nem tudni mennyi ideig és milyen áron marad fönn a jelenlegi jogrend. A vírus elmúlásával a nulláról fog minden társadalmi csoport újra építkezni. A polgárjogi mozgalom rendelkezik azzal a történelmi tapasztalattal és talán morális kredittel is, hogy a képviselettel nem rendelkezők szócsöve és képviselete legyen.

 

 

Azonnali válaszlépések kellenek

Erre a válságtömegre civil választ kell adjunk, három szinten:

  1. Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom

A szervezet ki fog jönni a „légópincéből”, újraindítjuk a jogszolgáltató irodát, elsősorban internetes jogsegélyügyelet formájában: a (járvány)válsággal összefüggő jelzések fogadása, ügyintézés: személyes tanácsadás, iratszerkesztés, közvetítés önkormányzatok, jogvédő szervezetek, állami intézmények felé. Adománygyűjtést indítunk: pártoló tagsági díj, valamint projekttámogatás a jobb módú cigányok és nem cigány segítőinktől. A képzőművészeti galériát a VIII., Kőfaragó u. 5. alatt tervezzük megnyitni. Ehhez közszolgáltatási szerződést kezdeményeztünk a józsefvárosi vezetésnél.

  1. A Társadalmi Kerekasztal

Hasznosnak tartjuk kezdeményezésünket. A fenyegetettség, a kómás apátia ellenére is van 30 rendszerkritikus civil szervezet, politikus és szakértelmiségi, ami/aki az érdekegyeztető fórum további működését szeretné. A múlt évi egészségügyi karantén alatt zárt FB-csoportként cseréltünk információt, az üléseinket ez év elején is az interneten fogjuk megoldani. A cél: a civil szervezetek, közösségek összefogása, a politikai karanténból való erőszakmentes kikerülés (a közös karámba zárt „cigányok” és „magyarok” – mi és ők – közös sorstudatának képviselete, az uszító propagandával szembeni védekezés érdekében), a legelnyomottabb rétegek hangjának, egyúttal a civil szerezetek politikai aktivitásának fölerősítése.

  1. A weboldal fejlesztése

Mivel a közösségi médián kívül elenyésző a nyilvánosságunk, erősítenünk kell jelenlétünket az online térben. Az Amaro Drom magazinunkat szerettük volna online újraindítani, továbbá egy internetes rádiót alapítani, de ezekre jelentősebb pénz kell, és e pillanatban nincs támogatónk. Viszont a romaparlament.hu weboldalt néhányunk önkéntes munkája alkalmassá teszi arra, hogy az öntudatos polgárok tájékozódási pontja legyen. A honlap egyszerre lesz közéleti információs központ, jogsegélyszolgálat, kulturális agora. A célcsoport a legszegényebb, legelnyomottabb egymillió, és a velük szövetséges, szolidáris Magyarország.

 

Budapest, 2021. 01. 21.

Horváth Aladár

elnök

Tetszik, megosztom!