Zsigó Jenő Horváth Aladár

Eseményünk: 2022, az újraindulás és a szembenézés éve

MEGHÍVÓ

Kedveseink!
2022. december 29-én, du. 6 órára a Bura Galériába várjuk évértékelőre és koccintásra a polgárjogi mozgalom tagjait, barátainkat, munkatársainkat, az önkéntes segítőinket, és mindenkit, akinek része van abban, hogy egy sikeres esztendőt zárhat a Roma Parlament.
A részletes elemzés és értékelés a februári Közgyűlés dolga. Elöljáróban és gondolatébresztőként a következőket szeretnénk felvetni:
A 2021-ben módosított Alapszabályunk megváltoztatta az egyesület nevét: Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom. A szervezet nevének egyik fele még mindig az áhított „roma érdekegyeztető fórumra”, az ernyőszervezetre utal, amely tudást, tartást, programot ad a társadalmi szervezeteinknek. Irodalma van, a civil roma önrendelkezés és képviselet megvesztegethetetlen, ezért a hazai FÜGGETLEN, NEM ÁLLAMI roma közéletnek első számú reprezentánsa. Nevünk második felében a Polgárjogi Mozgalom alatt a legnemesebb hagyományainkat fémjelezzük: az egyenlő, demokratikus társadalom eszméiért küzdő, radikálisan jogkövetelő, ugyanakkor gandhiánus és feminista aktivizmust.
2021-ben a kitartó és egyenes akaratunk eredményeként kiszabadulhattunk az öt éves légópince-börtönből, és velünk együtt a harminc éves történelmünk, fellélegeztünk, és munkához láttunk! Ez a „szabadulás” Józsefváros új vezetésének a jogot és a jogállamiságot tisztelő magatartásának is köszönhető. Segítségükkel ez évben újraszerveztük a képzőművészeti galériát, Bura Károly neve alatt. Tucatnyi lelkes barátunk önzetlen munkája révén teremtettük meg a 71 nm-en új közösségi terünket. Bogdán János Amigó, Szolnoki Csanya Zsolt és Czímer Dalma, Lakatos Kálmán Cocos neve küzülük is kiemelkedik. Azt a „haza-élményt” nyújtó értékes szellemi-érzelmi-kulturális teret kívánjuk újrateremteni, amit a Tavaszmező u. 6. alatti közösségi „szentély” nyújtott.
Több sikeres kiállítás, jazz, és komolyzenei koncert helyszíne volt a Kőfaragó 5. De gyűjteményünkből kiállítottunk Budaörsön és Jászberényben is. Muzsikus fotókiállításunk anyaga két józsefvárosi iskola falát díszíti.
A választások előtt közéleti vitáknak is helyt adtunk. (Nem rajtunk múlott, hogy az egyeztetések félbemaradtak. Az utánunk jövő nemzedék politikus palántái úgy gondolják, sikeresebb az „öregek” nélkül. Ez az év azt is igazolja, pl. a népszámlálásban vitt szerepük, hogy anyagilag mindenképp…)
A TASZ-szal együttműködve újraindítottuk a jogvédő szolgáltatást is, amiben nagy segítséget jelent dr. Várkonyi Tibor jogász barátunk és dr. Szabó Attila ügyvéd önkéntes munkája.
Alapító elnökünk és főideológusunk, Zsigó Jenő születésnapján méltó konferenciát és ünnepi együttlétet szerveztünk a CEU-val közösen.
A 25 éve elhunyt Csalog Zsolt íróra, roma szakértőre is sokszínű és magas szintű programsorozattal emlékeztünk. Mindkét eseményre „világszínvonalú” jelzőt kaptunk.
Nyári tábort is szerveztünk néhány festő-barátunk és a rajzolás iránt érdeklődő falusi fiatalok részvételével a Somogy megyei Szenyéren, ahol a „zöld roma program” megvalósítását terveztük, de a politika állj-t parancsolt a roma polgármesternek…
A mozgalom újra indításának sikerei mellett tisztán látjuk a mindenre kiterjedő világválságok és a magyar kormány korrupt, félelem,- és gyűlöletkeltésre épülő, szociáldarwinista politikájának következményeit, melyet az augusztus 1-én a Nehru-parton tartott Holocaust-megemlékezésünkön foglaltunk össze. A beszéd szerkesztett formában megjelent a Népszavában. Itt olvasható: https://nepszava.hu/3166714_veszelyben-vannak-a-hazai
Úgy látjuk, fizikai veszélyben vannak a leginkább éhezésnek-fázásnak kitett családok. A gettófalvak romái vannak a legreménytelenebb helyzetben. És a pandémia alatti állami és európai közöny azt bizonyította, a civil segítőkön kívül senkire nem számíthatunk. A karitatív szervezetek viszont nem képesek milliós nagyságrendű rászorulón segíteni – ez állami feladat (lenne), amivel kapcsolatban egyértelmű orbáni állásfoglalás a szociális törvény minapi módosítása. Szembenéztünk ezzel a helyzettel, és azt tanácsolt(j)uk, aki teheti, keressen azonnal munka-és életlehetőséget az Unión belül, vagy a tengeren túl! Helyezze biztonságba a családját!
Az Üllői u. 58. szám alatti új irodánkban – amelynek felújítása a következő fél év feladata, s amely csak az építőipari vállalkozóink társadalmi felelősségvállalásával érhető el! – biztosítanánk szakszerű segítséget a külföldön munkát vállaló embereink részére. Komoly anyagi támogatást követel egy ilyen irányú szolgáltatás. Meghatározó kérdés, hogyan teremtsük elő a financiális alapjait ennek a szerteágazó segítő és diplomáciai munkának? Annyi biztos, sok okos és bátor és egynéhány jómódú ember együttműködése szükségeltetik a nagy kihívások és célok sikeres teljesítéséhez.
Ezekről a témákról beszélgetnénk, kötetlenül, december 29-én, csütörtökön, du. 6-tól, a Bura Galériában, amelyre szeretettel várjuk kedves barátainkat. A szűkös tér miatt kérjük e-mailben jelezzetek a romacivilrajt@gmail.com-ra!
A 2022. év értékeléséről és a terveinkről itt hallgathattok többet:
https://www.klubradio.hu/musorok/utszelen-133
Kedves barátunk, követőnk, ez úton kívánunk neked és a családodnak szeretetben gazdag Karácsonyi Ünnepeket, a jövő év kemény küzdelmeihez jó egészséget, erőt, önmagadba, – és egymásba vetett bizalmat!
Testvéri szeretettel:
a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom Elnöksége

Tetszik, megosztom!