Csalog Zsolt és Csákó Mihály

Csalog Zsoltra emlékezünk

Csalog Zsolt

Csalog Zsolt író, szociológus és szociográfus, a demokratikus ellenzék tagja 25 éve, 1997. július 18-án halt meg 62 évesen. A Roma Parlament – Roma Polgárjogi Mozgalom és a Blinken OSA Archívum, valamint a család a Csalog25 című rendezvénysorozattal tiszteleg Csalog Zsolt munkássága és emléke előtt.

A 2022. október 10–14. között tartandó Csalog25-rendezvénysorozat színházi, dokumentumfilmes, kortárs irodalmi, zenei programokkal és közösségi Csalog-stafétával idézi meg az autonóm, ellenzéki, szabadelvű író, szociológus, néprajzos és polgárjogi aktivista Csalog Zsoltot. Fellép és vendégünk Csalog Gábor zongoraművész, Fullajtár Andrea színész, Galkó Balázs színész, Csík Juci dokumentumfilm-rendező, Horváth Aladár polgárjogi aktivista, Havas Gábor szociológus, Soltész Márton irodalmár, Jávor István dokumentumfilm-rendező – és sokan mások.

Csalog25-rendezvénysorozat részeként a Világháló-Irodalom Alapítvány, a Litera irodalmi portál és a Blinken OSA Archívum DOKU ’22 címmel kortárs irodalmi pályázatot hirdet.

A négy rendezvényen való részvétel ingyenes. Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Bővebb információ: info@osaarchivum.org

Program

2022. OKTÓBER 10. HÉTFŐ 18:00
Helyszín: Bura Károly Galéria, 1085 Budapest, Kőfaragó utca 5.

Csalog-staféta
Csalog Zsolt portréiból, esszéiből, szamizdatos-közéleti, illetve paraszt, munkás és roma témájú írásaiból a kurátor, Havas Gábor szociológus készített összeállítást, amelyet Csalog egykori pályatársai, barátai, tisztelői és követői olvasnak föl egymásnak, s a közönségnek.

Közreműködik: Csalog Gábor zongoraművész
A felolvasott szövegek és Csalog Gábor játéka váltakozva, egymást kiegészítve szólalnak meg.
Részletek hamarosan.

2022. OKTÓBER 11. KEDD 18:00
Helyszín: Pinceszínház, 1093 Budapest, Török Pál utca 3.

Csendet akarok!
Írta: Csalog Zsolt

Előadja: Fullajtár Andrea

„Az író, amikor ír, általában fantáziájára hagyatkozik, vagy személyes emlékezetének törmelékéből építkezik. Nekem gyenge az emlékezetem, és a képzelőerőmet se tartom sokra: szívesebben dolgozom élő modellről. »Dokumentumot« írok, létező, egyedi alakok portréit rajzolgatom. Ez a nőalak, Etelka, aki itt megszólal, ha jól végeztem magam vállalta dolgomat, élethűen és egészen olyan, mint az a valóságosan köztünk élő budapesti hajléktalan asszony, akivel találkoztam, aki mesélt nekem, beavatott élete drámájába: ezt az igazi »mesét« ketten írtuk. Hogy ő, Etelka miért nyílt meg előttem, csak találgatni tudom. Nyilván őrjítő magányából akart szabadulni így, hogy elém teregette zsákutcába futott életét. Hogy én miért próbálom továbbadni Etelka történetét, azt már jobban tudom: szeretném áttörni a hideg falat, amely egyre keményebben kizárja polgári mindennapjainkból őket, közös életünk egyre nagyobb számban körülöttünk vegetáló kárvallottjait. Hogy kegyetlen sorsuk mennyire »önhibáikban« gyökeredzik és mennyire a mi, a többiek, a sikeres túlélők szégyenletes bűneinek eredménye, az talán a kisebbik kérdés. Ennél fontosabb és sürgetőbb feladat, hogy felmutassuk fájó sebeiket és segítséget toborozzak számukra. Mert ép önmagunkat is csak így becsülhetjük.” (Csalog Zsolt) 

Alkotók: Nagy Viktor m.v., rendező Zsámbéki Gábor

Csalog Zsolt hagyatékának gerincét az írásaiból és kutatási anyagaiból álló irategyüttes, kéziratok, gépiratok alkotják. Az író 1997-ben bekövetkezett halálát követően a hagyaték özvegyére, Bognár Évára szállt, aki 2015-ben hunyt el. Az író hagyatéka a 2000-es évek elején vásárlás útján került az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárába. A mintegy 75 doboznyi iratanyagot Soltész Márton, a könyvtár fiatal kutatója kezdte feldolgozni 2013-ban. A teljes gyűjtemény 2014 októbere óta kutatható az OSZK Kézirattárában, a Fond 445 alatt. Soltész Márton doktori kutatását, melynek középpontjában Csalog Zsolt írásainak narratológiai és szerzőségi kérdései álltak, a hagyaték rendezése során biografikus vizsgálattal is kibővítette. 2015-ben jelent meg a monográfiánál több, személyes életrajzot és tételes levéltári jegyzéket, valamint Csalog publikációs listáját is tartalmazó Csalog Zsolt című kötet az Athenaeum Kiadó gondozásában.

Az előadást követően Váradi Júlia beszélget a pódiumon Fullajtár Andreával és Soltész Mártonnal.

2022. OKTÓBER 13. CSÜTÖRTÖK 18:00
Helyszín: CEU Budapest / Közép-európai Egyetem, Auditorium B, 1051 Budapest, Nádor utca 15.

Doku – Csalog Zsolt beszél. Filmvetítés
Csalog Zsolt magyar szociológus és író dokumentumfilmes portréja. Családi hátteréről, katolikus neveltetéséről, barátairól, szerelmeiről, az 1960-as években induló írói pályájáról, néprajzos, szociológus, szamizdatos-ellenzéki tevékenységéről, a pályán kívüliségről, az alulnézet fenségéről, illetve az 1989-1990-es magyarországi rendszerváltás után vállalt politikai és polgárjogi szerepvállalásáról beszélnek Csalog és pályatársai, barátai ebben az archív fotókban és filmekben gazdag portréfilmben.

Rendező: Jávor István, portréfilm, 1999, 105 perc

Csalog Zsolt beszél Kemény Istvánnal való megismerkedéséről. Részlet a Doku című filmből, rendező: Jávor István, 1999

A filmvetítést követően Zádori Zsolt beszélget a rendezővel és pályatársakkal. Vendégei: Jávor István filmrendező; Havas Gábor szociológus, az 1971-es Kemény István-féle cigánykutatás résztvevője; és Szuhay Péter, a Néprajzi Múzeum Roma Gyűjteményének egykori munkatársa, kulturális antropológus.

2022. OKTÓBER 14. PÉNTEK 18:00
Helyszín: CEU Budapest / Közép-európai Egyetem 103-as előadóterem, 1051 Budapest, Nádor utca 15.

DOKU’22 – A Csalog Zsolt emlékére hirdetett irodalmi pályázat ünnepélyes eredményhirdetése
A nyertes és díjazott pályaművek felolvasása. Házigazda: Nagy Gabriella, a Litera irodalmi portál főszerkesztője

A Világháló-Irodalom Alapítvány, partnerségben a Litera irodalmi portállal és a Blinken OSA Archívummal pályázatot hirdet a 25 éve elhunyt író, szociográfus Csalog Zsolt emlékére.
A pályázatban résztvevőktől olyan kisprózai műveket várunk, amelyek a mai magyar társadalom egy-egy nehéz sorsú alakjának dokumentum-értékű portréját rajzolják meg. Magyarországon nemcsak a gazdasági válság döntött nyomorba százezreket, hanem van a társadalomnak egy olyan, alig látható, néma és egyre terebélyesebb rétege, amely évtizedek óta él emberhez méltatlan körülmények között. A pályázat az ő életükkel és sorsukkal szeretné – az irodalmat segítségül hívva – megismertetni az olvasót. A pályázat nyomon követhető a Litera Doku ’22-dossziéjában, a Litera Facebook-oldalán és Facebookon elérhető projektoldalán, illetve Instagram-oldalán.Beküldési határidő: 2022. szeptember 28.

A pályázatról bővebben itt tájékozódhat.

 

Csalog25-rendezvénysorozaton való részvétel ingyenes. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Bővebb információ: info@osaarchivum.org

Bura Károly Galéria, 1085 Budapest, Kőfaragó utca 5.
Pinceszínház, 1093 Budapest, Török Pál utca 3.
CEU Budapest / Közép-európai Egyetem, Auditorium B, 1051 Budapest, Nádor utca 15.
Tetszik, megosztom!