Ügyintézéshez segítség

Hivatali ügyintézéshez segítség

Az alapok

  1. Gyakorlatilag nincs olyan hivatali ügyintézés, hogy ne kellene a személyigazolvány, lakcímkártya, de érdemes vinni az adókártyát, sőt minden létező iratot, ami a pénztárcába belefér kártya formájában.
  2. A legtöbb ügyintézéshez szükség van ügyfélkapura, amit a kormányhivatalban kell kérni – hozzá a belépési nevet és kódot. Ügyfélkapuhoz a regisztrációt itt tudod elintézni: https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio bejelentkezés, regisztráció, aktiválás: https://ugyfelkapu.gov.hu/
  3. A hivatalnokok lassúak, körülményesek, unalmasak, bosszantóak, sok esetben okoskodók, parancsolgatók. Ezért: ha valaki elveszíti a türelmét, a hivatalnokok bedurvulnak és csak annál szemetebben fognak viselkedni. Ezért mindig legyél türelmes velük! Azzal nem jársz jól ha kimutatod, hogy unatkozol, dühös vagy stb.
  4. Az első benyomás a lényeg: mindig menj elegánsan a hivatalba. Mivel a hivatalnokok rendszerint nők, ezért férfiként kifejezetten érdemes előtte tisztálkodni, mert a nők utálják az igénytelen férfiakat és csak annál szemetebbek lesznek veled. Ha nőként női ügyintézővel találkozol, legyen tiszteletre méltó az öltözéked. Ez általános tanács, minden embernek szól. Sajnos a hivatal gyakran ilyen.
  5. A hivatalnokok gyakran tologatják a saját felelősségüket, hogy az adott ügy nem is hozzájuk tartozik, menj egy másik hivatalnokhoz, vagy menj egy másik hivatalba. A fölösleges utakat csak úgy tudod elkerülni, hogy már előre utána nézel annak, hogy az adott hivatal mivel foglalkozik. Ezt úgy tudod megtenni, hogy ma már minden hivatalnak van honlapja. A honlapra le van írva, mivel foglalkoznak, melyik hivatalnokot kell keresni, mikor elérhető. Ha mégsem tartják magukat a leírtakhoz, a honlap tartalmára mindig hivatkozhatsz, hiszen az egy hivatalos felület.
  6. Ami szinte biztos, hogy kell az ügyintézéshez, az az általános nyomtatványkitöltő program. Ezt telepíteni kell a gépedre, itt érheted el: https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

 

Romaként segít az elektronikus ügyintézés

Mert bőrszín alapján nem tudnak kitolni veled (mert nem látnak, sőt sokszor csak egy gép dolgozik)

Az országos ügyintézés központja a: https://magyarorszag.hu/

Itt a szöveg alatt egy videót találsz, ahol egy Youtube videó keretében elmagyarázzák, hogy mi értelme van a magyarorszag.hu oldalnak. Egy konkrét példát is elmondanak a videó végén, hogy megmutassák, hogyan kell ezen a központi oldalon ügyet intézni. A magyarázó videó: (eredetileg diákoknak szól, de felnőttként is hasznos)

 

NÉZZÜK AZ ADÓZÁS PÉLDÁJÁT

Adózás esetén két lehetőség van, vagy az önkormányzatnál kell adót befizetni vagy a NAV-nál. A NAV a központi kormányzat része, ezért van az, hogy NAV külön adóztat. A NAV honlapja:

https://www.nav.gov.hu/

Ha csak az ügyed neve van meg, vagy még az sincs meg teljesen, vagy nem tudod, hol van a környékeden NAV, vagy időpontot szeretnél foglalni, akkor a honlapjuk kezdő lapján legfelül kattints rá az „Ügyfélszolgálatok” menüpontra. Ha a honlapunkon a lenti képre rákattintasz, az el is visz téged a keresett részre:

NAV honlap mi merre van roma polgárjogi mozgalom

 

Miután rákattintottál ezt találod:

NAV mi merre van roma polgárjogi mozgalom roma parlament

 

További példák a NAV főoldalán

Ha például az ember rákattint a MAGÁNSZEMÉLYEK menüpontra egy káoszt talál.

Honlapon így lehet keresni: megnyomod egyszerre a Ctrl (kontroll) és az F betűt. Kihoz jobb felülre egy kis kereső ablakot és abba beírod a keresett szót.

NAV kérdések ügyintézés roma polgárjogi mozgalom roma parlament

 

Ha úgy vagy vele, hogy ez átláthatatlan, akkor érdemes lejjebb tekerni az NAV főoldalán (ami a fent link megnyitása után előjön). Ott találsz egy ilyet a bal oldalon:

NAV tájékozódás ügyintézés roma polgárjogi mozgalom roma parlament

Itt a fenti honlapon érdemes meglesni a „Letöltések – egyéb” menüpontot, továbbá az „E-bevallás, Java” menüpont lehet érdekes. A Java egy program, amit az internetes ügyintézéshez le kell tölteni, az e-bevallás pedig az elektronikus bevallás akar lenni. Mivel egy rakat adófizetési ügyhöz e-bevallás kell, itt sok hasznos információt be lehet gyűjteni.

Ha még mindig nincs meg a keresett információ, akkor még két lehetőség van: 1. Van egy olyan menüpont fent, hogy GYIK, azaz gyakran ismételt kérdések. 2. És ha ez még mindig nem elég, nem hasznos, nem érted, akkor a KAPCSOLAT gomb megnyomása után juthatsz még további infókhoz.

 

Be vagyok-e jelentve a munkahelyemen?

Az Ügyfélkapun keresztül meg tudod nézni: https://ugyfelkapu.gov.hu/

Ezen belül először „Ügyintézés” aztán „Szolgáltatások” aztán TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások. Ezután: „Biztosítási jogviszony ellenőrzése”. Ez továbbnavigál egy másik honlapra és ott „Biztosítotti jogviszony lekérdezés”. Ott megadod a TAJ-számodat, akkor végre megtalálhatod. 

 

A cikket írta:

Gombos László

Igazgatásszervező

Tetszik, megosztom!