jobb és bal oldal jelentése

Jobboldal és baloldal jelentése

Politikai oldalak

Alapvetően mindkettő gazdaságpolitikai irányzat. A baloldali gazdaságpolitikai irányzatnak az az alapja, hogy magasan tartják az adókat és cserébe egy gondoskodó államot építenek. A jobboldali gazdaságpolitikának az a lényege, hogy alacsonyan tartják az adókat és cserébe kevésbé gondoskodó államot építenek.

Kibővítve: foglalkoztatási szempontból az adócsökkentős jobboldali gazdaságpolitikának a következménye, hogy kevesebb lesz az állami alkalmazott és több a magáncégeknél dolgozó. A baloldali, államilag gondoskodó, adókat magasan tartó gazdaságpolitikának a következménye, hogy több az állami alkalmazott és kevesebb a magáncégeknél foglalkoztatott a magas adók miatt. – Társadalmi szempontból a jobboldali gazdaságpolitika: az alacsony adókon keresztül több pénzt hagy a lakosságnál, ezért azt mondja, hogy ha problémát látsz, old meg magad, amíg baloldali gazdaságpolitika társadalmi mondanivalója, hogy ha problémát látsz, majd az állam megoldja. – Rossz dologként érdemes tisztázni, hogy ha a baloldali gazdaságpolitikát viszik túlzásba, akkor ellustul a társadalom, a túlzottan magas adók csődbe viszik a magáncégetek és a cégek által befizetett adók kiesése miatt az állam is elsorvad. Ha a jobboldali gazdaságpolitikát viszik túlzásba, akkor az állam egyáltalán nem gondoskodik, ami farkastörvényeket teremt a társadalmon belül. Ráadásul, ha az adókat minimumra csökkentik, akkor az egészségügyből is kieshet a társadalom többsége, mert aki beteg, ritkán tudja előteremteni a kezeléséhez szükséges pénzt. Továbbá a túlzásba vitt jobboldali gazdaságpolitika esetén megszűnhet az általános jellegű oktatás is.

A gyakorlatban ritka az, hogy egy politikai párt vagy akár egy politikus is tisztán bal vagy jobb oldali lenne, rendszerint keveredik a dolog. A valóságban: az egészségügyben és az oktatásban baloldali gazdaságpolitika szükséges, mert ezek a nyugdíjrendszerrel együtt a társadalom három alappillére. Amíg az üzleti életben jobboldali gazdaságpolitikát érdemes érvényesíteni, tehát a cégek között nincs állami támogatás, ott az adókat kell alacsonyan tartani, egészen a nyereség pillanatáig.

Nem létezik szélső bal vagy szélső jobb oldal. Például: Hitler nem volt szélső jobboldali (nemzeti szocialistának vallotta magát), Sztálin pedig nem volt szélső baloldali. Mindketten tömeggyilkosok voltak. A bal- és jobboldali eszme a polgári államok működésére vonatkozik. – Már csak azért sem érdemes ezt a két eszmét a szélsőségesekre vonatkoztatni, mert ha valaki meggyilkol téged, akkor már annyira mindegy, hogy csökkenti-e az adódat. A szélsőséges politikusoknál a bal- és jobboldali kifejezések értelmüket vesztik.

Tetszik, megosztom!